Snelle jongens

Een uniek inkijkje bij twee speedcubers met een eigen taal

Speedcubing

Op VO de Vallei heb ik twee jongens gespot die zo nu en dan de aula domineren met een knap staaltje behendigheid. Ze laten hun vingers dansen over een kleine, kleurrijk kubus. Met verbluffende snelheid weten ze ogenschijnlijke chaos weer te veranderen in zijdes met gelijke kleuren. 

Deze twee jongens, laten we ze Karst en Jacob noemen, zijn (in mijn ogen) ware meesters in het oplossen van de Rubik’s Cube. Met hun eigen ontwikkelde codetaal souffleren ze hun partner die GEBLINDDOEKT deze instructies opvolgt! 

Een eigen taal van codes en commando's

Ze hebben een heel eigen boekwerk geschreven dat bestaat uit termen die verschillende bewegingen en posities beschrijven. Mijn verbazing knalt door het plafond wanneer ze met ‘aarde links’ en ‘side 2’, blijkbaar perfect weten welke moves gedaan moeten worden.

De ultieme uitdaging

Het hoogtepunt is toch zonder twijfel het blinddoek-cuben. Ik zie ze de grootste lol beleven wanneer ze elkaar uitdagen om ‘dat ding’ met gesloten ogen op te lossen. Dit vereist niet alleen een sterk geheugen, maar ook een perfecte coördinatie en communicatie. De speedcubing timer speelt hierbij een cruciale rol, want elke milliseconde telt. De wedstrijdklok is speciaal ontworpen voor speedcubers om hun prestaties nauwkeurig bij te houden. 

Wat is een Speedcube?

Voor degenen die geen weet hebben van speedcubing. Een speedcube is een speciaal ontworpen versie van de klassieke Rubik’s Cube. Deze kubussen zijn geoptimaliseerd voor snelheid en efficiëntie. Ze hebben een lichter gewicht, een gladder draaimechanisme en vaak magneten die helpen bij de bewegingen. Hierdoor kun je de puzzel veel sneller oplossen dan met een standaard Rubik’s Cube.

Op het moment van schrijven staat het wereldrecord op een verbluffende 3,13 seconden! Bizar! 

Vissen

Toen ik aan Karst vroeg of ik dit mocht posten op social media, zei hij dat dit toch niets met Democratisch onderwijs te maken heeft. Ik ben dat natuurlijk oneens met hem :)

Het doet me denken aan de passage uit ‘De vrijheid van de Sudbury Valley School: 35 jaar ervaringen en inzichten’ door Daniel Greenberg. Hierin komt een vader naar school met zorgen over zijn zoon. De jongen brengt zijn hele dag door met vissen in de vijver op het schoolterrein. “Zo leert hij geen echte academische vaardigheden, hij verspilt zijn tijd met een nutteloze activiteit!

Elk jaar komt de vader terug en uit zijn zorgen. En elk jaar stelt de staf van Sudbury hem gerust. Vissen vereist lange periodes van wachten en geduld. Tijdens het vissen moet de jongen beslissingen nemen over de juiste aas, de beste plek om te vissen en hoe hij moet reageren als de vis bijt. Dit ontwikkelt zijn probleemoplossend vermogen en door tijd door te brengen leert de jongen over ecosystemen, de gedragingen van vissen en andere dieren. 

Langetermijnvoordelen

Na verloop van tijd ziet de vader veranderingen in zijn zoon. Hij merkt dat hij meer zelfvertrouwen krijgt, beter omgaat met teleurstellingen, en passie en kennis ontwikkelt voor biologie en ecologie. Uiteindelijk realiseert de vader zich dat de vrijheid om zijn eigen interesses te volgen zijn zoon niet alleen gelukkig maakt, maar hem ook waardevolle levenslessen en vaardigheden bijbrengt. Het vissen blijkt een springplank te zijn naar het opzetten van een succesvol IT bedrijf. De probleemoplossende vaardigheden die hij tijdens het vissen heeft ontwikkeld, zet hij nu in voor technologie. 

Democratisch onderwijs 

Het onderwijs op VO de Vallei is veelzijdig. Het voorbeeld benadrukt een kernprincipe van Democratisch onderwijs: Door kinderen de vrijheid te geven om hun passies te volgen, zelfs als ze onconventioneel lijken, doen ze belangrijke vaardigheden en inzichten op die je voorbereidt op het leven. 

Speedcubing is een sport die verder gaat dan het oplossen van een puzzel. Techniek, snelheid en strategie, verschillende algoritmes en strategieën komen hier samen. Van een 10 minuten-oplossing tot geavanceerde technieken voor tijden onder de tien seconden. 

Daar gaat blinddoek-cuben zelfs een stapje verder, het vereist een volledig mentale kaart van de kubus en groot onderling vertrouwen in elkaars vaardigheden. Er zijn wel 43 triljoen posities om een Rubik’s Cube op te lossen. Het vraagt doorzettingsvermogen, toewijding en veel (heel veel) oefening om deze snelheid te bereiken. Je bestudeert en ontwikkelt algoritmes, analyseert efficiëntie van ‘grip changes’ en traint je vingerafdruk tijdens intense oefensessies. 

Hoe dan ook, voor een toeschouwer als ik, is het een waar spektakel; ze geven elkaar onbegrijpelijke feedback en de lol spat er vanaf! Onnavolgbaar vliegen hun vingers over de kubus. 

Snelle jongens, die speed cubers.

Dorothé Volckmann

Next
Next

De Vuurvlinder is verhuisd